Συνέντευξη του Διευθύνοντα Σύμβουλου της PGS Electrical Supplies Ltd κ. Νεόφυτου Νεοφύτου

«Με 38 χρόνια πορείας και δραστηριότητας στους τομείς του φωτισμού και των εξελιγμένων τεχνολογιών στον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, ποτέ μου δεν περίμενα ότι εκείνο το μικρό μαγαζάκι των 40m² στη Γρίβα Διγενή 48, θα εξελισσόταν σε μία εταιρεία που σήμερα θα είχε 11 σημεία πωλήσεων σε όλη την Κύπρο και με φυσική παρουσία σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο.» 

Μέσα σε αυτά τα 38 χρόνια λοιπόν, ποια θεωρείτε ότι ήταν τα εταιρικά ορόσημα – «σταθμοί» για την περαιτέρω εξέλιξη και ανάπτυξη της PGS Lighting Electrical; 

Πρώτο σταθμό στην ανάπτυξη της εταιρείας θεωρώ το γεγονός όταν, το 1981, ο αείμνηστος πατέρας μου και ιδρυτής της εταιρείας αποφάσισε ότι θα έπρεπε να ανακαλύψει καινούργιες αγορές με σύγχρονες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας για την τότε εποχή. Έτσι, σαν ανήσυχος πνευματικά επιχειρηματίας, ταξίδεψε στο εξωτερικό σε διάφορες εκθέσεις που διεξάγονταν κυρίως σε Ιταλία και Γερμανία και άρχισε τις πρώτες δικές του εισαγωγές από την Ευρώπη. Αυτό έδωσε την δυνατότητα στην εταιρεία να γίνει πιο ανταγωνιστική με την παροχή στην αγορά καινοτόμων τεχνολογιών σε πολύ προσιτές τιμές. Αυτή η δυναμική που απέκτησε τότε η εταιρεία είχε ως φυσικό επακόλουθο, η εξέλιξή της να είναι μονόδρομος. Η λειτουργία των έξι καταστημάτων ηλεκτρολογικών υλικών και εξοπλισμού και των πέντε εκθεσιακών χώρων φωτισμού ήταν για την εταιρεία σταθμοί. Κάθε φορά που λειτουργούσε ένα κατάστημα, για μας αποτελούσε και μία νέα είσοδο σε μια καινούργια αγορά που έπρεπε να μας γνωρίσει και να γνωρίσουμε. Χρονιά σταθμό επίσης θεωρώ το 2009 όταν η PGS ήταν η πρώτη εταιρεία που εισήγαγε στην Κύπρο λαμπτήρες χωρίς υδράργυρο, για τους οποίους υπέγραψε ειδικές συμφωνίες με την ΑΗΚ. Έπειτα η εταιρεία έγινε μέτοχος της WEEE Electrocyclosis και μέλος της Green Dot Cyprus.

Φανταζόσασταν ποτέ μια τέτοια ανάπτυξη και επιτυχία; 

Σίγουρα ένας από τους αρχικούς μας στόχους ήταν η επέκταση και η εδραίωση της εταιρείας στην αγορά της χώρας μας. Δεν ήτανε εύκολο. Μέχρι τότε όλες οι επιχειρήσεις ξεκινούσαν τις εργασίες τους από τις μεγάλες πόλεις της Κύπρου. Η PGS άρχισε την λειτουργία της από το Παραλίμνι. Οπότε, υπήρξε αρχικά κάποια δυσπιστία από ένα μέρος της αγοράς σε αυτό το θέμα. Σιγά-σιγά όμως ξεπεράστηκε. Χρειάστηκε και χρειάζεται καθημερινά σκληρή δουλειά, προσπάθεια, πίστη και πολλές θυσίες. Πρέπει να βρισκόμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και να διαχειριζόμαστε την όποια επιτυχία με σύνεση και ουδέποτε με έπαρση. Όραμα μας είναι να υπερέχουμε στην παροχή των καλύτερων λύσεων σε ότι αφορά τα ηλεκτρολογικά και τα προϊόντα φωτισμού στην αγορά, πάντα με σεβασμό προς τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Έχετε πάρει ποτέ ρίσκα;

Το στοιχείο του ρίσκου υπάρχει παντού. Πιστεύω ότι η βεβαιότητα σε επιχειρηματικό επίπεδο είναι ουτοπία. Οπότε, για την επιβίωση και την εξέλιξη μιας επιχείρησης, χρειάζονται αποφάσεις και ενέργειες με ελεγχόμενη, ας την πούμε, αβεβαιότητα. Κατά συνέπεια οι επικεφαλής των επιχειρήσεων προκειμένου να «παραμείνουν στο παιχνίδι» χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να λαμβάνουν γενναίες αποφάσεις με ελεγχόμενη αβεβαιότητα, να ρισκάρουν συχνότερα και να «απαντούν» τάχιστα στις αλλαγές της αγοράς. Ο ρυθμός αλλαγών στην αγορά είναι πλέον ιλιγγιώδης.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα κυριότερα στοιχεία τα οποία πρέπει να χαρακτηρίζουν μια εταιρεία για να πάει μπροστά; 

Θεωρώ ότι μια εταιρεία για να εξελιχθεί θετικά πρέπει να έχει πίστη στο όραμα της. Η πίστη σε αυτό που έχεις δημιουργήσει αποτελεί στοιχείο ζωτικού χαρακτήρα για την επιβίωση και εξέλιξη του. Αν δεν πιστέψεις σε κάτι, δεν μπορείς και να το υποστηρίξεις. Επίσης η εταιρεία πρέπει να έχει την ικανότητα υλοποίησης μιας στρατηγικής και ενός λεπτομερούς πλάνου που θα την οδηγήσουν μπροστά. Αυτό βέβαια προϋποθέτει και την στελέχωση της με ικανά άτομα που ως ομάδα να συμβάλουν στην βελτίωση και άνοδο της εταιρείας. Ο παράγοντας τύχη επίσης, στην πορεία ενός ανθρώπου ή μιας επιχείρησης, είναι πιθανόν να παίξει τον δικό του ρόλο. 

Έχετε αναφερθεί στην σωστή στελέχωση της εταιρείας. Φαντάζομαι ότι θα δίνετε μεγάλη έμφαση σε ότι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό. 

Όπως έχει πει και ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, ιδρυτής της Virgin, «οι εργαζόμενοί μας είναι το πολυτιμότερο κεφάλαιό μας». Το προσωπικό μας, οι δικοί μας άνθρωποί, αποτελούν την καρδιά της εταιρείας. Στην PGS προσπαθούμε να διασφαλίζουμε πάντα μια ισορροπία μεταξύ του επιχειρείν με τον παράγοντα άνθρωπο. Λειτουργούμε ως μια μεγάλη οικογένεια όπου καθένας μας συμβάλλει με τον δικό τρόπο για την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος μέσα από τις αρμοδιότητες του. Μέσα από μια άμεση, αμφίδρομη και ειλικρινή επικοινωνία, καλλιεργείται ο σεβασμός και το ομαδικό πνεύμα.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος στόχος ή στόχοι της PGS για τα επόμενα χρόνια; 

Απώτερος στόχος μας είναι η ενίσχυση της αξίας της PGS ως προς τους πελάτες μας και ως προς την αγορά γενικότερα. Δεδομένων των ισχυρών δεσμών που μας ενώνουν με τους πελάτες μας, η δημιουργία αξίας για τον πελάτη αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχημένη πορεία της PGS σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, και ως εκ τούτου, τον θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία αξίας για τις τοπικές κοινωνίες όπου και δραστηριοποιούμαστε. Το γενικότερο περιβάλλον μεταλλάσσεται συνεχώς τεχνολογικά και κανείς δεν πρέπει να μένει στάσιμος. Αναπτύσσουμε την οργανωτική μας δομή, εμπλουτίζουμε την γκάμα των προϊόντων και υπηρεσιών μας, αναβαθμίζουμε τα καταστήματα μας και εκσυγχρονίζουμε τις διαδικασίες και τρόπους εργασίας. Όλα αυτά δίνουν αξία στους πελάτες μας αλλά και στην ίδια την εταιρεία. Λειτουργούμε πελατοκεντρικά και αυτό το έχουμε περάσει και στην εταιρική μας κουλτούρα. Όλα αρχίζουν από τον πελάτη και καταλήγουν στον πελάτη. Είμαστε αφοσιωμένοι και επικεντρωμένοι στις ανάγκες των πελατών μας και προσπαθούμε πάντα να ανταποκριθούμε σε αυτές ή ακόμα και να ξεπεράσουμε τις προσδοκίες τους. Βασικός στόχος της εταιρείας ήταν και παραμένει η παροχή ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων στις καλύτερες τιμές με υψηλά επίπεδα εξυπηρέτησης πριν και μετά την πώληση. Θέλουμε τον πελάτη ικανοποιημένο.

Παρατηρήσαμε ότι εκτός από την επιχειρηματική της δραστηριότητα, η εταιρεία συμβάλλει και σε αρκετές κοινωνικές δράσεις που έχουν να κάνουν είτε με το περιβάλλον είτε και με τον ίδιο τον άνθρωπο. Από που πηγάζει αυτό; 

Αυτό πηγάζει μέσα από την καρδιά της εταιρείας αλλά και από την ίδια την κοινωνία μέσα στην οποία δραστηριοποιείται. Η σημερινή κοινωνία απαιτεί από μια εταιρεία να είναι κοινωνικά υπεύθυνη. Έτσι και εμείς, ανταποκρινόμενοι σε αυτή την απαίτηση, αναπτυσσόμαστε με άξονα τις διαχρονικά ανθρώπινες αξίες και υπηρετούμε τις θεμελιώδεις αρχές του σεβασμού, της εντιμότητας και της υπευθυνότητας προς τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον. Σήμερα όλα τα καταστήματα της PGS λειτουργούν ως τοπικά σημεία συλλογής λαμπτήρων για ανακύκλωση, ενώ έχουμε εφαρμόσει μια σειρά πρακτικών, όπως π.χ. η ελαχιστοποίηση των εκτυπώσεων, η ανακύκλωση χαρτιού κ.ά. Επίσης από το 2013, εντάξαμε το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας LED Pay As You Save®, το οποίο απευθύνεται κυρίως σε επιχειρήσεις. Μέσω αυτού του προγράμματος γίνεται η αντικατάσταση λαμπών υψηλής κατανάλωσης με λαμπτήρες LED. Όσον αφορά τώρα το κοινωνικό κομμάτι, η PGS Lighting Electrical υπήρξε διαχρονικά μία εταιρεία με ιδιαίτερες κοινωνικές ευαισθησίες, συνδυάζοντας πάντοτε την επιχειρηματική της ανάπτυξη με την προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο. Σε αυτό το σημείο μου δίδεται η ευκαιρία να ανακοινώσω την ίδρυση του δικού μας φιλανθρωπικού ιδρύματος που στόχο θα έχει την οικονομική βοήθεια παιδιών και νέων που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.

Αυτό αποτελεί μια σπουδαία κίνηση από την PGS. Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερα στοιχεία γι’ αυτό; 

Βέβαια. Το ίδρυμα μας θα απαρτίζεται κανονικά από ένα Διοικητικό Συμβούλιο και θα στηρίζεται από ομάδα εθελοντών ή και άλλων συνόλων που πιθανόν να θέλουν να στηρίξουν το έργο του. Μέσα από τις διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις που θα διοργανώνει το ίδρυμα και με την οικονομική στήριξη της PGS, θα δίνετε βοήθεια και στήριξη σε άτομα που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Ευελπιστούμε ότι το ίδρυμα μας θα αγκαλιαστεί και θα υποστηριχτεί και από άλλους οργανισμούς και φορείς.  

Προσέξαμε στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης της PGS αλλά και στην ιστοσελίδα της εταιρείας ότι έχετε αναλάβει μεγάλα έργα, όπως π.χ. το κτίριο SIX που αποτελεί τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. 

Όντως τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στον τομέα των μεγάλων έργων. Υπάρχει εξιδεικευμένο τμήμα στην εταιρεία, στελεχωμένο με αξιόλογους επαγγελματίες που αναλαμβάνουν και διαχειρίζονται μόνο τα μεγάλα έργα όπως κτίρια, ξενοδοχειακές μονάδες, σχολεία και ιδιωτικές σχολές, γήπεδα ποδοσφαίρου, κ.ά. Η πολύχρονη εμπειρία και η τεχνογνωσία μας στους τομείς του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και του φωτισμού μας δίνει την δυνατότητα να παρέχουμε συνεχή, ολοκληρωμένη και επαγγελματική υποστήριξη στην διαδικασία υλοποίησης ενός έργου. Το SIX UNIC Residence είναι ένα μεγάλο έργο στο οποίο είχαμε αναλάβει εμείς τον φωτισμό και είμαστε πραγματικά περήφανοι για το αποτέλεσμα. Βέβαια, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και σε άλλα έργα, κυρίως της Τουριστικής Βιομηχανίας, με τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και σε άλλα όπως το γήπεδο ΑΕΚ Αρένα, την καινούργια βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου «Στέλιος Ιωάννου», το Πολιτιστικό Κέντρο «Το χάνι του Ιμπραήμ» στην Πάφο κ.ά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους πελάτες και συνεργάτες μας για την εμπιστοσύνη και την στήριξη που μας δείχνουν όλα αυτά τα χρόνια και να τους διαβεβαιώσω ότι θα προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς. Θα εργαζόμαστε με το ίδιο πάθος και αφοσίωση για να προσφέρουμε πάντα καινοτόμες τεχνολογίες και μοναδικές εμπειρίες φωτισμού.

Φωτογραφία: Γιώργος Αθανασίου