Τι είναι η θερμοκρασία χρώματος του φωτός;

Η θερμοκρασία χρώματος είναι ένας τρόπος για να περιγράψουμε τον χρωματισμό φωτός που παράγεται από μια πηγή φωτισμού. Μετράτε σε βαθμούς Κέλβιν (Κ) σε κλίμακα από 1.000 έως 10.000. Συνήθως, οι θερμοκρασίες Κέλβιν για εμπορικές και οικιακές εφαρμογές φωτισμού κυμαίνονται σε κλίμακα από 2700Κ έως 6500Κ.

Ποια θερμοκρασία χρώματος είναι η σωστή;

Η κατανόηση της θερμοκρασίας Κέλβιν διευκολύνει την επιλογή φωτισμού που σας δίνει την εμφάνιση και την αίσθηση που θέλετε. Στο ένα άκρο της κλίμακας, από 2700Κ έως 3000Κ, το παραγόμενο φως ονομάζεται “ζεστό λευκό” και κυμαίνεται από πορτοκαλί έως κίτρινο-λευκό στην εμφάνιση. Οι θερμοκρασίες χρώματος μεταξύ 3100Κ και 4500Κ αναφέρονται ως “δροσερό λευκό” ή “φωτεινό λευκό”. Οι λαμπτήρες σε αυτό το εύρος θα εκπέμπουν ένα πιο ουδέτερο λευκό φως και μπορεί ακόμη και να έχουν μια ελαφρώς μπλε απόχρωση. Πάνω από 4500Κ μας φέρνει στη θερμοκρασία φωτός που συνήθως περιγράφουμε ως “φως της ημέρας”.

Με αυτήν την ικανότητα να μιμείται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, η θερμοκρασία του φωτός μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη διάθεση των ατόμων και πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά.

Πώς ακριβώς λειτουργούν οι θερμοκρασίες φωτός στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας σας;

Χώροι κατάλληλοι για Θερμό Φωτισμό (2700Κ-3500Κ)

Αυτό είναι το φως που πιθανότατα να είστε πιο εξοικειωμένοι, αφού εφαρμόζεται στον φωτισμό κατοικίας ή ενός εστιατορίου. Η ζεστή λάμψη των χαμηλότερων θερμοκρασιών χρώματος θυμίζει συχνά το ηλιοβασίλεμα ή τη λάμψη μιας φωτιάς. Πηγές φωτισμού με τέτοιες θερμοκρασίες χρώματος μπορούν να εφαρμοστούν στο σαλόνι, στο μπάνιο, στην κουζίνα, σε χώρους εστίασης, σε ξενοδοχεία, σε καταστήματα, κ.ά.

Χώροι κατάλληλοι για Ουδέτερο/Φυσικό Φωτισμό (4000Κ-4500Κ)

Μερικές φορές, ένα ζεστό και άνετο περιβάλλον δεν είναι κατάλληλο για τη δουλειά που έχετε. Όταν χρειάζεστε ακρίβεια και καθαρότητα στο περιβάλλον σας, ο δροσερός λευκός φωτισμός είναι ιδανικός. Οπότε πρέπει να επιλέξετε θερμοκρασίες χρώματος πάνω από 4100Κ σε χώρους όπως γκαράζ, σε γραφεία, καταστήματα λιανικής πώλησης, κτλ.

Χώροι κατάλληλοι για Ψυχρό Φωτισμό (5000K-6500K)

Η θερμοκρασία χρώματος 5000Κ πλησιάζει την ένταση και τη διαύγεια του ηλιακού φωτός και χρησιμοποιείται καλύτερα σε επαγγελματικούς χώρους όπου απαιτείται ακρίβεια. Αυτές οι θερμοκρασίες χρώματος εφαρμόζονται συνήθως σε αθλητικές εγκαταστάσεις, αποθήκες, κέντρα υγείας, νοσοκομεία, θερμοκήπια, κ.ά.